Posted on April 26, 2023 in Novosti

AKCIJA ”dan planete, očistimo goricu”

by auzp

Na inicijativu Udruženja Natural fitness održana je akcija čišćenja pod nazivom “Dan planete, očistimo Goricu”. Uz asistenciju Rendžerske službe predstavnici udruženja Natural fitness, djeca iz Doma mladost iz Bijele i Karate klub iz Podgorice očistili su djelove park šume Gorica. Avanturistički park je organizovao osvježenje za sve učesnike akcije, kao i besplatne karte za avanturistički park gdje su djeca uživala.

Ova akcija sprovedena je povodom dana planete zemlje koji svake godine više od milijardu ljudi obilježava kao dan akcije za promjenu ljudskog ponašanja i stvaranje globalnih, nacionalnih i lokalnih promjena politike.

Međunarodni dan naše planete se u velikom dijelu svijeta obilježava od 1970. godine, a inicirao ga je američki senator Gajrold Nelson. Od 2009. godine Generalna skupština UN donijela je Rezoluciju A/RES/63/278, težeći da istakne globalni značaj obilježavanja tog datuma, u cilju upozorenja na opasnosti koje prijete životu na Zemlji, ekosistemima i urbanim zonama, usljed razvoja industrije, povećane potrošnje energije, globalnog zagrijevanja i klimatskih promjena, kako bi svjetska populacija postala svjesna svoje odgovornosti prema planeti na kojoj živi i tako smanjila negativan uticaj na životnu sredinu.