Posted on April 18, 2023 in Novosti

POSTAVLJENE KUĆICE ZA UGROŽENE VRSTE PTICA U PARKU PRIRODE ”RIJEKA ZETA”

by auzp

Rendžerska i Stručna služba zajedno sa ekspertima za ptice iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica postavili su 8 kućica na lokaciji Lužnice u parku prirode ”Rijeka Zeta”.

Naime, Agencija u saradnji sa Centrom za zaštitu i proučavanja ptica trenutno radi na projektu                 očuvanja ugroženih vrsta ptica u zaštićenim područjima na teritoriji Glavnog grada. Na osnovu nalaza    prstenovanih gnijezdećih jedinki dokazano je da značajne populacije određenih vrsta modrovrane            migriraju preko Balkanskog poluostrva i konkretno preko Crne Gore. Pored toga što se radi o            migratornoj vrsti, ona u našoj zemlji gnijezdi na nekoliko lokaliteta u zaštićenim područjima.

Kako bi zaštitili ovu vrstu  i ona se uspješno gnijezdila kod nas primjenjuje se izrada vještačkih gnijezda tj. pripremaju se kućice dizajniranim upravo za ovu vrstu koje na taj način kompenzuje nedostatak prirodnih duplji u stablima. Postavljanje kućica za modrovranu je jedna od uspješnih mjera zaštite ove globalno ugrožene vrste koja se uspješno primjenjuje već nekoliko godina i u zemljama u regionu.