Posted on April 27, 2023 in Novosti

pokretanje revizije programa gazdovanja šumama za gj opasanica 2020-2029 u PARKu PRIRODE KOMOVI na teritoriji podgorice

by auzp

U organizaciji NVO Greenhome u Kolašinu je održana dvodnevna konferencija pod nazivom ”Upravljanje šumama u nacionalnom parku Prokletije i parku prirode Komovi”.

Konferencija je imala za cilj da otvori diskusiju na temu upravljanja šumama u zaštićenim područjima, te problemima koji su u ovoj oblasti prepoznati, a učešće u radu konferencije uzeli su predstavnici svih relevantnih institucija koje se bave šumama kako iz sektora zaštite prirode, tako iz sektora šumarstva.

Na konferenciji izlaganje je imao direktor Dragutin Djeković koji je ukazao na ključne probleme u upravljanju šumama u parku prirode Komovi, osvrćući se na zakonski okvir iz oblasti zaštite i prirode i šumama i dosadašnja iskustva sa institucijama koje se bave ovim oblastima.

U toku konferencije diskutovalo se i o neusaglašenosti zakona o zaštiti prirode, zakona o šumama, zakona o divljači i lovstvu, ali i nelegalnoj i legalnoj sječi šume, kao i posljedicama ovih aktivnosti po ekosistem i ekološke koridore.

Jedan od zaključaka konferencije je da je neophodno pokrenuti reviziju Programa gazdovanja šumama u GJ Opasanici od 2020-2029 u parku prirode Komovi, te ocijeniti kolika je šteta nastala u tom zaštićenom području sječom šume.