Posted on June 23, 2022 in Novosti

STVARANJE PREKOGRANIČNE MREŽE ZA SOCIO-EKONOMSKU ODRŽIVOST KROZ ZAŠTITU PRIRODE

by auzp

 

STVARANJE PREKOGRANIČNE MREŽE ZA SOCIO-EKONOMSKU ODRŽIVOST KROZ ZAŠTITU PRIRODE

U organizaciji Agencije održana je prva radionica u Podgorici 16.juna na kojoj su prisustvovali partneri iz Albanije i sa Kosova, predstavnici nevladinih organizacija koje se bave zaštitom životne sredine iz Crne Gore, kao i predstavnik Zajedničkog sekretarijata za IPA prekogranične projekte i konsultant.

Na radionici projektni menadžer je predstavio projekat u okviru kojeg će se raditi na stvaranju efikasne mreže organizacija civilnog društva u Albaniji, Kosovu i Crnoj Gori kroz identifikovanje i okupljanje odabranih organizacija u tri radionice. Projekat se fokusira na promovisanje kontakata i interakcije među ljudima na Zapadnom Balkanu. Razvijaće međuljudske kontakte i uspostaviti partnerstva između 30 NVO koje učestvuju u radionicama, i postaviti im temelje za zajednički razvoj većih (prekograničnih) projekata.

Direktor Agencije je istakao značaj ovog projekata u cilju povezivanje i razmjene iskustava sa institucijama iz Albanije i sa Kosova koje se bave zaštitom životne sredine što daje novi kvalitet i izgradnju kapaciteta.

Predstavljeni su uspješni prekogranični projekti sa Albanijom i Kosovom iz oblasti zaštite životne sredine iz EU IPA fonda, kao i uslovi i procedure za apliciranje.

U drugom dijelu radionice kroz aktivno učešće predstavnika nevladinog sektora predstavljeni su glavni izazovi i mogućnosti za potencijalnu prekograničnu saradnju, kao i identifikovane ideje za potencijalne projekte.