Posted on June 23, 2022 in Novosti

OBUKA ZA MONITORING SLATKOVODNIH EKOSISTEMA

by auzp

OBUKA ZA MONITORING SLATKOVODNIH EKOSISTEMA

Kao dio ovog programa, održane su i cjelodnevne terenske prakse tokom vikenda, 11-12. juna 2022.,  na rijeci Zeti i na Skadarskom jezeru, kroz koje su se polaznici obučavali o metodama monitoringa fizičkih, hemijskih i bioloških parametara slatkovodnih ekosistema.

 UDG je organizovao studijsku posjetu rijeci Zeti na lokaciji Vranjske njive i na Skadarskom jezeru, lokacija između Vranjina i Virpazara. Tom prilikom, predstavnica AUZP je kao dio grupe od 35 polaznika ovog kursa, uz 4 predavača, univerzitetska profesora iz Novog Sada, Niša i Podgorice, boravila na lokacijama, i obučavala se za metode uzorkovanja i analiza.

Na rijeci Zeti korišten je bager za uzorkovanje sedimenata, trokanalni multimear i fotospektrometar za analizu fizičkih i hemijskih parametara vode, planktonske i bentos mreže za uzorkovanje faune, mačak za uzorkovanje biljaka i elektrofišera za uzorkovanje riba. Na Skadarskom jezeru je korišten mačak za uzorkovanje biljaka.

Uzorkovanje se obavljalo prema zvaničnim protokolima koji su usklađeni sa EU Okvirnom direktivom o vodama, i koji su definisani tako da imaju minimalan uticaj na sredinu.

S obzirom da se lokacija Vranjske njive nalazi u dijelu Parka prirode Rijeka Zeta na teritoriji opštine Podgorica, na zahtjev Univerziteta Donja Gorica AUZP je odobrio obavljanje ove studijeske posjete. U ime projektnog tima, nadzor nad sprovođenjem terenske posjete vršila su četiri univerzitetska profesora ekologije, a u ime AUZP predstavnica Službe zaštite životne sredine.

Pomenuta Studijska posjeta je bila edukativnog, a ne istraživačkog tipa, tako da se nije očekivalo generisanje novih naučnih podataka.

 Na prijedlog UDG, predstavnica Službe zaštite nastavlja dvomjesečnu obuku o ekološkom monitoringu voda i biološkoj, hemijskoj i fizičkoj procjeni slatkih voda  u okviru ovog projekta.