Posted on May 24, 2022 in Novosti

AGENCIJA ZA UPRAVLJANJE ZAŠTIĆENIM PODRUČIJIMA I CZIP POTPISALI MEMORANDUM O SARADNJI; ZAJEDNIČKIM SNAGAMA DO SNAŽNIJE ZAŠTITE PRIRODNIH LJEPOTA PODGORICE

by auzp

AGENCIJA ZA UPRAVLJANJE ZAŠTIĆENIM PODRUČIJIMA I CZIP POTPISALI MEMORANDUM O SARADNJI; ZAJEDNIČKIM SNAGAMA DO SNAŽNIJE ZAŠTITE PRIRODNIH LJEPOTA PODGORICE

Agencija za upravljanje zaštićenim područijima Podgorica i Centar za zaštitu i proučavanje ptica, potpisali su memorandum o saradnji, sa ciljem dodatnog unapređenja i zaštite biodiverziteta i prirodnih ljepota, simbolično na Evropski dan parkova, u Mediteranskom vrtu. 

Tim povodom direktor Agencije za upravljanje zaštićenim područijima, Dragutin Đeković kazao je da je ovaj memorandum nastavak odlične saradnje, te da očekuje da će zajedničkim snagama dodatno doprinijeti zaštiti prirodnih ljepota Podgorice, i ukazati na važnost očuvanja životne sredine.

„Zadovoljstvo mi je što smo na jedan simboličan način formalizovali već jako dobru saradnju koju Agencija za upravljanje zaštićenim područijima i Centar za proučavanje i zaštitu ptica imaju. Ova saradnja je veoma bitna za Agenciju, s obzirom na to da oni imaju veliki naučni potencijal i bogato iskustvo, te da zajedno možemo mnogo postići. Ovo je dobar primjer saradnje između lokalnog i nevladinog sektora, a sa ciljem postizanja određene sinergije kojom ćemo dodatno zaštiti prirodna područja našeg grada,” kazao je Đeković i dodao da će Agencija nastaviti saradnju i sa drugim nevladinim organizacijama. 

Direktorica Centra za zaštitu i proučavanje ptica Ksenija Medenica, kazala je da su prepoznati zajednički interesi za uspostavljanje saradnje u oblasti zaštite biodiverziteta u zaštićenim područijima na teritoriji Podgorice.

“Ovaj memorandum je značajna institucionalna podrška za naše aktivnosti. Jedna od aktivnosti je prstenovanje ptica na Marezi, koje će uskoro biti organizovano, pa vas ovim putem i pozivam da se pridružite ovoj edukativnoj, izuzetno korisnoj korisnoj aktivnosti. Osim toga, uz pomoć Agencije ćemo mnogo lakše rješavati i jedan veliki problem, odnosno pitanje krivolova, posebno na području Mareze i i Lužnice,” kazala je Medenica i tom prilikom najavila otvaranje edukativnog centra za Park prirode Zeta.

 

Izjava Dragutina Đekovića:

Izjava Ksenije Medenice :