Posted on December 27, 2021 in Novosti

Usvojen Plan upravljanja za Park prirode ”Komovi” na teritoriji Glavnog grada za period 2022-2026.god.

by auzp

Usvojen Plan upravljanja za Park prirode ”Komovi” na teritoriji Glavnog grada za period 2022-2026.god.

Skupština Glavnog grada danas je usvojila Plan upravljanja za Park prirode ”Komovi” na teritoriji Glavnog grada za period 2022-2026.god.

Plan upravljanja za Park prirode ”Komovi” na teritoriji Glavnog grada je strateški dokument Agencije koji se donosi u period od 5 godina i kojim se pobliže planira svaki segment rada Agencije. Plan upravljanja sadrži razvojne smjernice, način korištenja i upravljanja područjem, te između ostalog i smjernice za zaštitu i očuvanje prirodnih vrijednosti uz uvažavanje potreba lokalnog stanovništva.

Plan je izradio multidisciplinarni radni tim u skladu sa zakonom o zaštiti prirode, smjernicama IUCN-a za upravljanje zaštićenim područjima, zatim UNESCO smjernice za upravljanje rezervatima ‘’Čovjek i biosfera’’ i dobrim praksama. Kako bi proces bio što transparentniji i uključio sve zainteresovane strane i stručnu javnost izradu je podržala Komisija.

Plan upravljanja po prvi put uvodi i alat za praćenje efikasnosti rada samog upravljača tzv. METT alat (Management effectiveness tracking tool), te će Agencija uključiti METT evaluacija i raditi je na kraju svake godine da bi se provjerilo da li su različiti aspekti upravljanja unaprijeđeni.