Posted on April 3, 2024 in Novosti

okrugli sto „Jame i pećine Crne Gore – potencijal, upravljanje i problem očuvanja“

by auzp

Predstavnici Agencije za upravljanje zaštićenim područjima Podgorice prisustvovali su okruglom stolu „Jame i pećine Crne Gore – potencijal, upravljanje i problem očuvanja“ koji je održan u multimedijalnoj sali Ministarstva turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera.

Moderator okruglog stola je bio G-din Duško Mrdak (Agencija za zaštitu životne sredine Crne Gore), koji je ukratko obrazložio razlog organizovanja ovakvog događaja i predstavio znamenite stručnjake koji su gostovali u svojstvu predavača.

Među njima su bili Gdin. prof dr Goran Barović ( Univerzitet Crne Gore-Filozofski fakultet u Nikšiću), Gdin. dr Marko Karaman(Prirodnjački muzej), Gdin Miloš Pavićević ( Biospeološko društvo Crne Gore), Gđa Milena Raičević direktorka TP Lipska pećina, Gđa Mr Radonjić Marina (Nacionalni parkovi Crne Gore) i Gdin Željko Madžgalj( PSK,,Akovo‚‚ iz Bijelog Polja).

Svaki od predavača je iz svog ugla predstavio speleološko bogatstvo Crne gore, od flore i faune, do turističkih potencijala i valorizacije istih.

Istaknuto je i da u Crnoj Gori nema nijedne institucije koja se bavi ovim ne manje važnim segmentom prirodnog bogatstva koji bi trebalo tretirati podjednako kao i ostale; da većina istraživačkih poduhvata crnogorskih speleo-objekata pripada strancima a time i njihova saznanja ostaju znana samo njima, koji čak svoja istraživanja ne dostave odgovornim institucijama koje su nadležne za izdavanje dozvola i davanje mišljenja; da bi trebalo razmisliti i o uvođenju licenciranih vodiča te da istraživači imaju obavezu da koriste njihove usluge u posjetama speleološkim registrovanim objektima

U sklopu predavanja akcenat je takođe dat spomeniku prirode, pećini Magara, kao dobrom primjeru konzervacijskih mjera u zaštićenom prirodnom dobru.