Posted on March 21, 2024 in Novosti

panel diskusija: Inovacijama i saradnjom do očuvanja šumskog bogatstva Crne Gore

by auzp

Povodom međunarodnog dana šuma, Agencija za upravljanje zaštićenim područjima Podgorice prisustvovala je panel diskusiji: “Inovacijama i saradnjom do očuvanja šumskog bogatstva Crne Gore” koja je održana u Evropskoj kući u Podgorici. Panel diskusiju su otvorili Gdin Vladimir Martinović, ministar turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera i Gdin Vladimir Joković, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Ranko Kankaraš, načelnik direkcije za šumarstvo MPŠV, je ukratko predstavio novi Zakon o šumama, gdje je napomenuo da su promjene izvršene u djelovima Zakona koji je pokazao manjkavosti u nekim segmentima, u samoj praksi u prošlosti. Ovo se najviše tiče pitanja koncesija i kaznenih odredbi vezanih za privatne vlasnike šuma.

Marija Vugdelić, je ispred GEF 7 projekta, kao glavni tehnički specijalista, ukratko objasnila šta je bio cilj ovog segmenta Projekta i koji se rezultati očekuju od realizacije istog. Takođe je predstavila izlaganje konsultanata Gdina Slaviše Lučića i Gđe Mensure Nuhodžić Ferlin, a koji se tiče zajedničkog Izvještaja u vezi nedrvnih šumskih proizvoda i problema sa kojim se susreće lokalno stanovništvo, upravljači zaštićenih područja i sama država. Konstatovano je da, dozvole koje izdaje Agencija za zaštitu životne sredine, a koje se tiču sakupljanja nedrvnih šumskih proizvoda u komercijalne svrhe, imaju dosta manjkavosti koji se ogledaju o samim nekoegzistentnim podacima, i nisu dio nikakve baze podataka koja bi se mogla iskoristiti.

Ispred Centra za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP), gdin Zeković je ukratko predstavio prašume u Crnoj Gori kao i one koj bi potencijalno mogle da se nađu na listi prašuma, a koje se ne nalaze u nacionalnim parkovima, kao i način do koji su došli do tih podataka.