Posted on March 12, 2024 in Novosti

Panel diskusija: Invazivne vrste u zaštićenim područjima – iskustva i izazovi

by auzp

U organizaciji Parkova DInarida, Agencija za upravljanje zaštićenim područjima Podgorice, učestovala je na panel diskusiji: INVAZIVNE VRSTE U ZAŠTIĆENIM PODRUČJIMA -ISKUSTVA I IZAZOVI.

Događaj je okupio predstavnike relevantnih institucija, ministarstva, agencija za zaštitu prirode, upravljače zaštićenih područja, razne eksperte kao i predstavnike civilnog društva.

Ispred naše Agencije, Ana Pajević Tošić – savjetnik za zaštitu prirode, predstavila je inicijativu za uklanjanje bagrema iz zaštićenog područja Spomenik prirode “Park šuma Gorica”.

Učesnici su se saglasili da su pojava i širenje invazivnih vrsta u zaštićenim područjima jedan od najvećih izazova sa kojim se suočavaju upravljači ovih područja.

Istaknuta je neophodnost izrade Crne, bijele I sive liste za Crnu Goru I u skladu sa tim usklađivanje zakonske regulative.

Razgovaralo se i o potrebi da se na nacionalnom nivou oformi poseban tim koji će se fokusirati na invanzivne vrste njihovo rasprostranjenje kao i metode za njihovo suzbijanje, uklanjanje ili bar na uticaj sprečavanja njihovog širenja.

Panelisti su se saglasili da je potrebno da se skrati proces donošenja odobrenja na određene aktivnosti u zaštićenim područjima, a koje se tiču pojave invanzivnih vrsta; odnosno da se sagleda najbrži i najlakši način administrativne realizacije samih odobrenja. Predloženo je I da se iniciraju aktivnosti prema Organima upravljanja, odnosno prema resornom ministarstvu kako bi se sagledalo povećanje novčanih sredstava Ekofonda za potrebe projekata o invanzivnim vrstama, sa akcentom na zaštićena područja;