Posted on March 5, 2024 in Novosti

učešće na panel diskusiji: Zaštita prirode, izazovi u eksploataciji šuma

by auzp

Na poziv NVO Green Home, u okviru projekta ‘’Osnaživanje učešća civilnog društva u oblasti životne sredine u procesu pristupanja EU (4E)’’, Agencija je prisustvovala panel diskusiji 29. 2. 2024. na temu: Zaštita prirode, izazovi u eksploataciji šuma.

Na panelu diskutovalo se o upravljanju šumama u parkovima prirode, kao i brojni problemi koji se pokušavaju prevazići usvajanjem novog Zakona o šumama te Zakona o zaštiti prirode.

Na temu  ‘’Upravljanja šumama u parkovima prirode PP ‘’Komovi’’ uzela je učešće direktorica Agencije Jasna Gajević  koja je iznijela izazove i probleme sa kojima se srijeće Agencija u u upravljanju šumama u parku prirode Komovi.

Panelisti u ovoj oblasti bili su Tamara Brajović ispred Ministarstva turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, Vitomir Tepavčević, ispred Uprave za šume, Jasna Gajević, direktorica Agencije za zaštićena područja Podgorice, i Azra Vuković, izvršna direktorica NVO Green Home.

Među glavnim problemima istaknute su nadležnosti kada je riječ o upravljanju parkovima prirode, neadekvatno sprovođenje planskih dokumenata koji se odnose na gazdinske jedinice ovih područja sa posebnim akcentom na šume u privatnom vlasništvu.

Drugi panel je posvećen stepenu usaglašenosti politika u Crnoj Gori sa politikama EU kada je riječ o sektoru šumarstva što je takođe obrađeno kroz studiju slučaja.

Panelisti ovog panela bili su Ranko Kankaraš, ispred Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Franc Ferlin, ekspert u oblasti šumarstva i Dragan Roganović ispred Agencije za zaštitu životne sredine.

U okviru ove diskusije dobili smo više informacija o tome koliko je Crna Gora prilagodila svoje zakonodavstvo zahtjevima EU i koliko će novi Zakon o šumama koji je u fazi usvajanja doprinijeti boljem stanju u šumama u Crnoj Gori.

koji se realizuje od strane: NVO Centar za zaštitu i proučavanje ptica (vodeći partner), NVO Green Home, NVO Društvo mladih ekologa i NVO Sjeverna Zemlja, i koji je finansiran od strane Evropske Unije, a kofinansiran od strane Ministarstva javne uprave Crne Gore.