Posted on February 13, 2024 in Novosti

Memorandum o saradnji na prevenciji i promociji šumskih pejzaža otpornih na požare

by auzp

Memorandum o saradnji na prevenciji i promociji šumskih pejzaža otpornih na požare potpisala je danas u ime naše Agencije, v.d. direktorke Jasna Gajević.

Posljednjih decenija povećan je intenzitet i učestalost požara pa će razumijevanje složenih interakcija unutar pejzaža doprinijeti efikasnijoj zaštiti i valorizaciji naših zaštićenih područja.

Memorandum je potpisan između NVO Green Home i Nacionalnih parkova Crne Gore, Ministarstva unutrašnjih poslova, Opštine Kolašin, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Uprave za gazdovanje šumama i lovištima Crne Gore, Ministarstva turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, Parka Prirode Komovi i Agencije za upravljanje zaštićenim područjima Podgorice.

Potpisivanje memoranduma za cilj ima sagledavanje mogućnosti i raspoložive kapacitete za primjenu FLR principa – principa obnove šumskog pejzaža (Forest Landscape Restoration) u pravcu pametnog upravljanja šumskim požarima na području NP Prokletije i PP Komovi.

Memorandum je potpisan na završnoj konferenciji projekta MediteRE3 – Izgradnja otpornosti mediteranskih pejzaža radi smanjenja emisija gasova sa efektom staklene bašte uzrokovanih šumskim požarima, koji NVO Green Home realizuje u saradnji sa Institutom Oikos iz Italije, Luberon-Lure UNESCO Rezervatom biosfere iz Francuske i Nacionalnim Observatorijumom Atine i nacionalnim parkom Samaria iz Grčke, a uz podršku Evropske klimatske Inicijative (EUKI).