Posted on July 28, 2023 in Novosti

PRVI nalazi praćenja KRUPNIH ZVJERI U PARKU PRIRODE KOMOVI

by auzp

Predstavnici Agencije zajedno sa predstavnikom Centra za zaštitu i proučavanje ptica danas su obišli kamere za praćenje krupnih zvjeri koje su postavili u Parku prirode Komove u dijelu Opasanice oktobra prošle godine.

Od četiri kamere koje su postavljene na različitim lokacijama, jednu nismo zatekli, dok su tri kamere ostale na lokacijama na kojima su postavljene.

Uvidom u obimni materijal koje su kamere zabilježile tokom zime i proljeća u parku konstatovano je prisustvo medvjeda, vuka, lisice, kune, zeca, divlje mačke, srne i divlje svinje, kao i raznih vrsta ptica. Prilikom posjete parku takođe je evidentirana devastacije prostora parka od izvlačenja šume, kao i promjena terena od velikih kiša i poplava razenešeni su putevi, na mnogim mjestima je prisutna i erozija tako da je neophodno izvršiti analizu tih lokacija i identifikovati mjere zaštite, kao i pojačati nadzor i kontrolu.

Stručna i Rendžerska služba će nastaviti da prati i štiti raznoliki životinjski svijet u parku. U narednoj posjeti parku planirano je da se postave još dvije kamere u drugom dijelu parku ka Vučjem potoku.