Posted on July 18, 2023 in Novosti

ODRŽANA OBUKA OSNOVNA UPOTREBA GIS ALATA

by auzp

U cilju jačanja kapaciteta Stručne službe Agencije kao i umrežavanja sa ostalim stručnim službama zaštićenih područja Agencija je organizovala obuku ”Osnovna upotreba GIS alata”. Obuku je održala ekspert za GIS Biljana Medenica kroz dva modula koji su se sastojali iz teorijskog i praktičnog dijela.

Kroz teorijski dio obrađeno je 5 oblasti:

1.            Prikaz objekata u prostoru

2.            Tok podataka u GIS-u

3.            Položaj objekata u prostoru

4.            Komponente neophodne za organizaciju podataka u GIS-u

5.            GIS Softveri

Takođe polaznici su imali priliku da pogledaju primjere primjene GIS-a pri izradi Lokalnih planova, Studija zaštite, kao i primjenu GIS alata u pojedinim sektorima u opštininama  i sl. 

U okviru praktičnog dijela polaznici obuke su imali priliku da usvoje znanja koja se odnose na: Instalaciju i reinstalaciju programa, rad sa vektorskim i rasterskim lejerima, projekcije i reprojektovanje, kreiranje novih vektorskih lejera, unos podataka (tačke, linije i poligonji), editovanje (razne korekcije), rad sa tabelama atributa, selekcije i analize putem upita, korišćenje raznih web aplikacija za podloge ( Google maps, Open Street Maps,…, kao i Geoportal Uprave za državnu imovinu, rad sa određenim tipovima fajlova (kml, gpx, dxf,…), kreiranje tematskih mapa.

Obuci su pored Stručne i Rendžerske službe Agencije prisustovali predstavnici Nacionalnih parkova i parkova Dinarida.