Posted on May 31, 2023 in Novosti

otpočeo program edukacije o značaju polinatora u očuvanju životne sredine

by auzp

Stručna služba Agencije za upravljanje zaštićenim područjima Podgorice (AUZP) otpočela je program edukacije o značaju polinatora u očuvanju životne sredine. Prva radionica je bila sa učenicima VI razreda OŠ ”Sutjeska”.

Učenike smo upoznali sa pčelama – njihovim životnim ciklusima, gdje i kako žive, koje su im potrebe, kao i koji su to faktori koji ih ugrožavaju i na koji način ih možemo sačuvati. U okviru radionice predstavljena je i podijeljena publikacija ”Pčele – više od meda” koju su zajednički pripremili Svjetski fond za zaštitu prirode (WWF) i Agencija za upravljanje zaštićenim područjima Podgorice (AUZP).

Našoj prezentaciji pridružila se ekipa Evropske kuće koja uz pomoć specijalne opreme za virtuelnu realnost učenicima pokazala kakav nas svijet čeka u budućnosti ukoliko ne budemo čuvali prirodu, a naročito pčele.

Program edukacije o značaju polinatora, zajedno sa Evropskom kućom, će biti nastavljen i proširen na ostale škole na teritorije opštine Podgorica početkom naredne školske godine.

Ovo je nastavak vrlo uspješne saradnje koju Agencija ima sa Evropskom kućom.