Posted on November 9, 2022 in Novosti

ZAVRŠNA RADIONICA U OKVIRU PROJEKTA ”STVARANJE prekogranične mreže za socio-ekonomsku održivost kroz zaštitu prirode’’

by auzp

U okviru projekta ”Stvaranje prekogranične mreže za socio-ekonomsku održivost kroz zaštitu prirode’’ koji Agencija sprovodi sa partnerima iz Albanije i sa Kosova održane je završna radionica u Skadru, 7.11.2022.godine.

Radionica je okupila oko 30 nevladinih organizacija koje sa bave pitanjima zaštite životne sredine i održivog razvoja iz Crne Gore, Albanije i sa Kosova, kao i predstavnike opštine Skadar.

Tokom sastanka razgovarano je o postignutim rezultatima, lokalnim vizijama, saradnji sa civilnim sektorom i institucijama, izazovima u zaštiti životne sredine, zaštićenim područjima, edukaciji, jačanju svijesti i prednostima prekogranične saradnje.

U okviru sesije izazovi u zaštićenim područjima direktor Agencije, Dragutin Đeković govorio je o formiranju Agencije za upravljanje zaštićenim područjima Podgorice, aktivnostima koje se sprovode u cilju obezbijeđenja adkevatnog očuvanja zaštićenih područja na teritoriji Podgorice, kao i izazovima sa kojima se srijećemo. On je istakao značaj prekogranične saradnje i povezivanju institucija i nevladinog sektora u rješavanju pitanja zaštite životne sredine.

U okviru zadnje sesije organizovane su radne grupe koje su identifikovale nove projektne ideje koje će poslužiti kao potencijalni okvir za nastavak saradnje u oblasti zaštite životne sredine.

Ispunjavajući glavni cilj projekta, pripremljena je i publikacija-baza nevladinih organizacija koje su učestvovale na projektu i koja je podjeljena svim učesnicima kao i predstavnicima lokalnih uprava a koja će poslužiti za dalju komunikaciju i saradnju.

 

 https://www.auzp.me/wp-content/uploads/2022/12/Cross-Border-Network-Database.pdf