Posted on June 7, 2022 in Novosti

AGENCIJA POSTALA ČLAN PARKOVA DINARIDA

by auzp

AGENCIJA POSTALA ČLAN PARKOVA DINARIDA

U organizaciji Parkova Dinarida i WWF, svjetske organizacije za zaštitu prirode održana je V Međunarodna konferencija ”Regionalnom saradnjom do održivih zaštićenih područja” od 31.05-2.06.2022. god.u Sarajevu.

Konferencija je okupila 150 učesnika, među kojima su predstavnici iz 70 zaštićenih područja, oko 50 organizacija civilnog društva iz Albanije, Slovenije, Sjeverne Makedonije, Hrvatske, Kosova, Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, kao i predstavnike resornih ministarstava i institucija.  

Mrežu Parkova Dinarida čine preko 100 zaštićenih područja  iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Slovenije i Srbije. Službena asocijacija “Parkovi Dinarida – mreža zaštićenih područja Dinarida” osnovana je u Podgorici krajem 2014. godine, a  sjedište mreže je u Podgorici. U okviru konferencije Agencija za upravljanje zaštićenih područja Podgorice je zvanično pristupila Mreži Dinarida i postala njen 80- ti član čime će Agencija imati mogućnosti da razvije saradnju i inicijative za održivo upravljanje zaštićenim područjima sa upravljačima i institucijama u regionu Zapadnog Balkana. Takođe Konferencija je bila prilika za upoznavanje i razmjenu iskustava sa brojnim organizacijama, kao i  planiranja novih aktivnosti i zajedničkih projekata. Posebno dogovorena je saradnja sa WWF Adria na polju edukacije o zaštiti prirode kroz potpisivanje MoU.

Na konferenciji se govorilo o Zelenoj Agendi obavezama i izazovima njene implementacije, novim inicijativama u okviru mreže Dinarida, kao i održivom finansiranju u zaštićenim područjima. Naročito se posvetila pažnja primjerima dobre prakse, mehanizmima za jačanje saradnje zaštićenih područja i lokalnih zajednica, kao i ulozi žena u očuvanju prirode.

Konferencija je donijela i zajedničku deklaraciju organizacija civilnog društva za bolje sprovođenje Zelene agende u regionu Zapadnog Balkana. Deklaracija je upućena Evropskoj komisiji, a u njoj se od EU i vlada traži da osiguraju transparentno i smisleno učešće civilnog sektora u planovima i projektima Zelene agende.