Posted on October 28, 2021 in Novosti

JAVNA RASPRAVA ZA PLAN UPRAVLJANJA ZA PARK PRIRODE “KOMOVI” NA TERITORIJI GLAVNOG GRADA

by auzp

JAVNA RASPRAVA ZA PLAN UPRAVLJANJA ZA PARK PRIRODE “KOMOVI” NA TERITORIJI GLAVNOG GRADA

Gradonačelnik Glavnog grada donio je zaključak br.01-018/21-10290 o utvrđivanju nacrta Plana upravljanja za Park prirode ”Komovi” na teritoriji Glavnog grada i stavio dokument na javnu raspravu u trajanju od 15 dana. Javna rasprava  će početi od 28.10 – 11.11.2021.godine.

Program javne rasprave objavljen je na sajtu Agencije i Glavnog grada. Sugestije i komentare možete slati na email adrese Sekretarijata sekretarijat.planiranje.uredjenje@podgorica.me i Agencije info@auzp.me.

Centralna javna rasprava zakazana je za 3.novembar 2021.godine u zgradi Gradskog parlamenta sa početkom u 12h u multimedijalnoj sali (2 sprat) ul. Njegoševa br 20.

Plan  upravljanja za Park prirode ”Komovi” na teritoriji Glavnog grada je strateški dokument Agencije koji se donosi u period od 5 godina i kojim se pobliže planira svaki segment rada Agencije. Plan upravljanja sadrži razvojne smjernice, način korištenja i upravljanja područjem, te između ostalog i smjernice za zaštitu i očuvanje prirodnih vrijednosti uz uvažavanje potreba lokalnog stanovništva.

Plan je izradio multidisciplinarni radni tim u skladu sa zakonom o zaštiti prirode, smjernicama IUCN-a za upravljanje zaštićenim područjima, zatim UNESCO smjernice za upravljanje rezervatima ‘’Čovjek i biosfera’’ i dobrim praksama. Kako bi proces bio što transparentniji i uključio sve zainteresovane strane i stručnu javnost izradu je podržala Komisija.

Plan upravljanja po prvi put uvodi i alat za praćenje efikasnosti rada samog upravljača tzv. METT alat (Management effectiveness tracking tool), te će Agencija uključiti METT evaluacija i raditi je na kraju svake godine da bi se provjerilo da li su različiti aspekti upravljanja unaprijeđeni.

Zaključak Gradonačelnika sa programom javne rasprave

Nacrt Plana upravljanja za Park prirode Komovi na teritoriji Glavnog grada 2022 2026. godine