Posted on April 14, 2021 in Novosti

POSJETA AMBASADORKE EU U CRNOJ GORI OANE KRISTINE POPE AGENCIJI

by auzp

POSJETA AMBASADORKE EU U CRNOJ GORI OANE KRISTINE POPE AGENCIJI

Danas je u posjeti Agenciji za upravljanje zaštićenih područja Podgorice bila ambasadorka EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa.

Dragutin Đeković, direktor Agencije za upravljanje zaštićenim područjima je upoznao Ambasadorku sa glavnim ciljevima i razlozima za formiranje Agencije. Agencija je formirana prošle godine kao upravljačko tijelo za sva zaštićena područja na teritoriji Glavnog grada po zakonu o zaštiti prirode. Kancelarije su formalno otvorene prije mjesec dana i odmah se krenulo u izradu Plan upravljanja za Park prirode ”Komovi” jednog od najvažnijih dokumenta za dalji rad Agencije. Istovremeno vrijedno se radi i na stvaranju uslova za formiranje Rendžerske službe, koja će vršiti direktan nadzor i implementaciju svih odluka i vrsta zaštite koje Zakon propiše za pojedina zaštićena područja na teritoriji grada, što će biti jedan novi način i pristup čuvanju zaštićenih područja.

Ambasadorka Oana Kristina Popa je naglasila važnost institucionalonog pristupa zaštiti životne sredine uspostavljanjem Agencije za upravljanja zaštićenih područja na teritoriji Glavnog grada čime će se raditi i na efikasnom upravljanju postojećim i budućim zaštićenim područjima, njihovom očuvanju, održivom razvoju i promociji i na taj način će se doprinijeti ispunjavanju mjera iz EU poglavlja 27.